KONČAR – MES finalistica izbora “Inženjerka godine“

Ponosni smo na Marinu Medić kao ključnog člana našeg inženjerskog tima i na to što je uspjela napredovati, učiti i postizati veća postignuća baš u KONČAR – MES-u.

Pročitajte o Marininom putu do uspjeha i ulozi ovdje u KONČAR – MES-u.

Koja je vaša uloga u KONČAR – MES-u?

Ovo je moja deveta godina od kad radim u MES-u kao inženjer elektrotehnike na području projektiranja i razvoja elektromotora. Uz to vodim investicijske projekte u odjelu Namataone. Kao tehnolog bavim se istraživanjem, ispitivanjem i odobravanjem novih materijala, programiranjem strojeva, općenito usklađivanjem proizvodnih procesa i implementacijom poboljšanja kroz LEAN metodologiju.

Što je vaša životna inspiracija?

Rekla bih da je moja životna inspiracija vođena težnjom za rastom, kako osobnim tako i profesionalnim. Inspirirana sam stalnim postavljanja novih izazova, učenjem iz iskustava i razvojem u najbolju verziju sebe. Uspjeh je za mene prirodna posljedica dobrog osjećaja, općeg zadovoljstva, stalnog učenja i težnje ka višem.
Ukratko, moja životna inspiracija leži u usavršavanju i želji da ostvarim doprinos u društvu te pritom budem kvalitetan uzor svojoj djeci.

Kako biste opisali kulturu tvrtke i postignuća koja ste postigli?

KONČAR – MES specifičan je upravo po ljudima koji ga čine i guraju naprijed. Ovo doista zvuči kao klišej, ali važno je dobro kotirati u ovom segmentu jer znamo da je pozitivno i ugodno radno okruženje svima visoko na ljestvici prioriteta kada je u pitanju opće zadovoljstvo poslom. Osim toga, zadovoljstvu pridonosi i stabilnost u poslovanju tvrtke, što se reflektira i na financijsku sigurnost zaposlenika koja je dakako važna za mlade ljude koji osnivaju ili planiraju osnovati obitelj. Vjerujem da se u KONČAR – MES-u zaista cijeni svaki dodatni trud, osluškuju se preferencije pojedinca, a također se radi na pronalasku najprikladnijeg područja djelovanja u kojem će pojedinac biti najučinkovitiji i prije svega – zadovoljan.

Kako ostajete zaposleni izvan posla?

Volim čitati i slušati teme koje nisu nužno tehničke prirode, štoviše zanima me područje psihologije, neuroznanosti, marketinga i naravno, budući da sam majka, sve vezano uz odgoj i odgojne metode. Najviše me opušta kuhanje i boravak u vrtu. Također se dodatno obrazujem u područjima za koja vjerujem da svojim talentima mogu biti od koristi društvu i pozitivno utjecati na druge.

Za kraj, što biste istaknuli kao zaključak ovog natjecanja?

U još uvijek pretežito mušku industriju žene često donose posebnu energiju, kreativnost, polet, soft vještine ali i smirenost u stresnim situacijama. Iznimno je važno i potrebno poticati sve mlade ljude da se od malih nogu interesiraju za STEM područje. Naravno, ništa ne treba forsirati samo radi ispunjenja određenih rodnih kvota, već treba pružiti jednake mogućnosti i podršku onim djevojkama koje zbilja imaju afiniteta prema tehnologiji. Jer, u konačnici, trebaju nam najbolji ljudi, a ne oni koji su postavljeni na neku poziciju samo zato što zadovoljavaju prema rodnim kvotama.

Nažalost, donedavno je vladalo uvjerenje da je matematika grozna, fizika za dječake, proračuni teški i komplicirani, pokusi za štrebere itd. Taj lanac negativnih konotacija treba prekinuti i okrenuti se inženjerstvu i tehničkim znanostima kao nečemu zabavnom i izazovnom – naravno, bez obzira na spol.

 

Share


Pošaljite upit

    Klikom na gumb, suglasni ste s Pravilima privatnosti stranice koncar-mes.hr